Udgivet i 2 kommentarer

Brug dine rødder!

Gå på opdagelse i dine rødder

Jeg tænker, at nu må sommeren da være slut for i år?! Det betyder at mange af vores sommerblomster i krukkerne ved at se lidt slidte ud og så ryger de måske i kompostbunken eller sat til overvintring i drivhuset! Men tjek lige rødderne på planterne inden du smider ud, måske de kan de bruges på en helt ny måde. Gør oprydningsarbejdet lidt sjovere; genbrug dine rødder.Hvad der gemmer sig i og under krukkerne

Når sommerblomsterne har stået i krukker med vanding i underskåle, kan du være heldig at rødderne er vokset ud gennem drænhullet i bunden og så er formen til en paraply allerede grundlagt.

Roden vokser ud af bunden af krukken, når sommerblomsterne vandes i underskålen. Dette rodnet er stadig ved at vokse sig stort og fyldigt. 18.august!

Dyrk rødderne nu

Rodnettet er stadig fugtigt og vil krympe efter udtørring

Løft krukkerne og se om ikke der skulle være gevinst!?
En uge før du vil “høste rødderne” sætter du krukken med underskål et tørt sted og lader hele planten tørre lidt ud.

Forsigtig!

Du skal trække rødderne fri af krukken fra neden! Pas på du ikke river hele nettet i stykker. Brug evt. en lille skarp kniv til at skille rødderne fra planten et stykke oppe i drænhullet.

Har du allerede tømt dine krukker? Så kan du alternativt bruge stængler fra tynde slyngplanter. Hvis de er tørre udbløder du dem blot direkte i klisteret indtil du kan bøje dem uden at de knækker. Er de friske, lægger du dem på formen og tørrer dem. Forsæt herfra som ved formning af rodnet længere nede på siden.

Det tørrede rodnet udlagt på form og ja, jeg ved det ligner kirtelvæv i et bryst, men det behøver det jo ikke blive ved med eller blive dårligere af.

Formning af rodnettet

Skyl forsigtigt rester af jord væk med lunkent vand. Læg og arrangér nettet  jævnt på en form som f.eks en halv styropor-kugle og lad det gennemtørre. Dup nettet med en tapetklister-opløsning, lad det suge en halv times tid og dup  derefter forsigtigt det overskyende klister af med en tør svamp.
 Se evt. vejledning: https://paraplykunsten.dk/stoeb-din-foerste-paraply/

Fixering af rodnettet

Når nettet har fået sin blivende form kan du spraye det med en gang hårlak, mens det stadig sidder på halvkuglen. Det kommer til at lugte som et forsamlingshusbal i 60érne, men det går over igen, tilbage står kun “skørtet”. Det er selvfølgelig stadig skrøbeligt, men det er pynt, ikke en salatslynge! :-), så det kan fint holde som julepynt eller til en efterårsdekoration.
Hvis du vil opbevarer det år efter år, kræver det lidt ekstra omsorg mht. indpakning: en rummelig papkasse med låg, på et tørt og køligt sted.
NB. Stængler fra slyngplanter bør sprayes med en alm. lak.

Paraplystangen

Til selve paraplystangen har jeg fundet en stump kroget gren fra en Troldhassel fra sidste år, godt gennemtør. De to dele samles ganske enkelt med en klat fra den varme limpistol.
Overvej om du er til det rå natur-look eller om det skal have hele armen med guld, glitter eller neon.

Lige da jeg havde lavet den var min tanke, at den skulle have lov til at være så rå, som den var skabt med lidt hjælp fra mine hænder. En kommende højtid kilder mig lidt i nakken og minder mig om, hvor glitter-hungrende jeg bliver, så jeg tror, at den må opgraderes hvad luksuriøs synlighed angår. 

“Moonlight” -foto snuppet op ad en mur og billedbehandlet med ekstra blåt og mørke.

Følg med og se hvordan paraplyen kommer til sin ret i en dekoration i et kommende oplæg.
Hold dig eventuelt orienteret via mit Nyhedsbrev: Følg mig!

2 tanker om “Brug dine rødder!

  1. Den er super skøn, sådan en vil jeg lave….lige om lidt 🙂

    mvh. Lisa Astrup

    1. Det lyder godt! Send endelig et foto, når du er klar 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.