Udgivet i Skriv en kommentar

På kursus hos Sabine

Jeg har altid haft en lille drøm om at lave smykker! Noget med at smede, lodde, støbe og ikke mindst designe smykker, der udmærker sig ved at være tidløse, unikke og ikke mindst ganske dejligt umoderne. Lade min egen smag råde og dominere ubetinget.
Der findes mange udenlandske bøger om guldsmedearbejdet, men ikke så mange danske. Til gengæld er der en masse videoer på YouTube, hvor du kan være nyder, fryder og elev under processen: Smykkefremstilling.
Så vidt så godt! Men der er nu altså ikke noget som det gode gammeldags kursus hos en erfaren i faget og hvor alle stiller en masse spørgsmål…

..og vi kan få at vide, hvor gode vi bliver når vi fjumrer og famler os frem.

Mit forhold til smykker

Jeg overdynger sjældent min egen krop med pynt, da jeg synes det føles ubekvemt, ligesom jeg syntes store rober og højhælede stiletter er både besværlige og tæt på angstprovokerende for mig. Selvom jeg ikke er den store bruger, kan jeg godt lide at være en skaber på et eller andet plan og glædes over materialernes egenskaber og muligheder.

Det er noget med atmosfæren

Jeg har, for mange år siden, deltaget i et kursus med fremstilling af sølvsmykker, hvor jeg fik klaret de fleste julegaver på syv mødegange, men jeg lærte ikke så vildt meget. Vigtigst var dog, at det ikke ødelagde lysten til at prøve igen.
Da det er en dyr hobby at bevæge sig ind i, både hvad angår materialer og værktøj, så er det godt at tage på kursus, ikke kun for at lære noget om teknikker, men også noget om hvad, man som minimum har brug for og hvad man bestemt ikke behøver.
Det rigtige for mig er ikke noget med knap 3 timer hver mandag aften på den lokale skole. Nej, et intenst weekendkursus i guldsmedens værksted, med inspirationen væltende ned fra hylder, lugten af svovlsyre, gas, olie blandet med små skyer af flus og sølvstøv under næsen, det er ofte skrappe sager, men det er også atmosfære.

Sabine og et par med-kursister

På kursus hos guldsmed Sabine Majus

Jeg kender Sabine fra vi var aktive medlemmer i butikken “Artsfæller” (Fru Olsens Stuer) i Svendborg. Jeg kan godt lide hendes arbejde med brugen af flere forskellige materialer sammen i både smykker og skulpturer. Hendes sans for lys og lethed i smykkerne giver dem en smuk udstråling af sommer og glæde. 

Sabine Majus design og udførelse

Endelig skal nævnes at Sabine er kvinden bag idéen og udformningen af Ørstedsprisen, den smukke sommerfugl, som du kan se og læse mere om via link nederst på denne side.

Værksteds-ro. De fleste af os holder pause, men man kan næsten ikke give slip

Sabine bor og har værksted på Langeland og køreturen fra Svendborg over broer, vand og Tåsinge er en smuk oplevelse i al slags vejr. Sådan var det også disse to morgener tidligt i oktober; lørdag med den smukkeste lavtliggende dis, hvor bropiller, master og træer stak op som nåle gennem en let sommerdyne. Søndagen lukkede op med klart  energigivende solskin. 
Jo, jeg var parat og fuld af iver efter at lære!

Om at save, smede, lodde, støbe og spytte

Det er med stor respekt man træder ind i en andens værksted og får lov at låne, værktøj og maskiner. Sabine var god til at introducere os til det forskellige og få os til at slappe af. Ikke mindst fordi hun med overbevisning kunne fortælle os, at alt i ædelmetal ikke absolut skal være højglanspoleret og glimte om kap med øhavet. Det var som de her kloge ord: “stop i tide” summede trykt og trygt i vores fingerspidser i hele forløbet. 

Det er i virkeligheden ganske enkelt:

  • Når du saver, ja, så saver du! Klart! Men med en meget tynd klinge, der nemt knækker. Det tager laaaang tid og kræver tålmodighed!
  • Når du smeder, smelter du metaldelene sammen. Det bedste og mest succesfulde man kan starte med er at smede kugler, det kan næsten ikke gå galt. Det vildeste der kan ske, er at du blæser dine små sølvkugler på gulvet med din brænder og ikke kan finde dem igen.
  • Når du lodder, sammenføjer du to metaller ved hjælp af slaglod og flus eller loddepasta, som enkelt sagt er en blanding af de to andre. Hele processen foregår med høj varme fra en brænder.
  • Når du støber laver du en støbeform (på dette kursus i støbesand), smelter metallet og hælder det din form. 

Ja, det er i virkeligheden ganske enkelt, det er bare slet ikke så nemt!
Man sveder næsten lige meget ved alle processer! Varmen kommer både inde -og udefra og glem alt om smukke og rene negle. 

Jo, det er ganske sandt: spyt er guld værd når du skal “lime” bladguld til metal. Først smører du dit spyt på en renset overflade, gnider bladguld på, varmer det op fra bagsiden og polerer det.  Så har du “forgyldt” dit smykke. Lidt af et pillearbejde, som kræver tålmodighed og en lille pause til nakken. (Dette skal ikke at forveksle med en rigtig forgyldning, som er en helt anden proces.)

 Og så loddes igen og alt det andet

Efterbehandling er også en tidskrævende process! Der skal renses, files, renses, poleres, bandes, sættes plaster på, loddes igen igen, hamres, sættes sten i, findes tabte ting, sukkes, hvines YES!, rettes fejl, skiftes klinger, fyldes gas på m.m. og endelig skal der suges…

Der blev suget!

Der blev suget viden! Jeg havde i den grad alle antenner og paraboler slået ud, modtagemaster sat i stilling, øjne og briller poleret, for hvad de andre havde gang i var let tilgængelig inspiration og visdom.
Sabines råd dem og mig til var jo også guld til alle. 

“Emaljepyt” i sølvring. Netop glaseret og klar til rensning. Senere blev kanten af skålen poleret blank. En anden af de tre ringe jeg nåede at lave på kurset.

Videoer og artikler:

Se en kunstsommerfugl blive til

Sabines hjemmeside og shop

Smykkekunstner Sabine Majus fra Langeland


Søg på Google efter inspiration, bøger, undervisere og forhandlere.

Men der er 2 bøger, som jeg, som nybegynder har specielt har haft megen gavn af: 

  • “Smykkefremstilling” – Jinks Mc Grath ( oversat fra The Complete Jewelry Making Course)  svær at finde på dansk, men kan lånes på bibliotek.
  • “Smykker med lodning” – Karen Hørmann ( hun har udgiver flere bøger om emnet og er også udgiver af “TemAvisen”. Se www.centerforsmykkeformgivning.dk)

PS: Husk! en guldsmed laver vielsesringene, en sølvsmed laver fadet til bryllupskagen!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.